Raziskave in razvoj

Oblačila, oblačilni sistemi, tekstilije za dom in avtomobilsko industrijo so tekstilni izdelki, ki so v stiku s človeškim telesom ne glede na okolje v katerem se človek nahaja. Človeku nudijo udobje, ga ščitijo pred zunanjimi vplivi in mu sooblikujejo zunanji videz. Zato je pomembno, da pri načrtovanju omenjenih izdelkov upoštevamo fiziološke lastnosti človeka ter njegove ergonomske in antropometrijske zahteve, kot tudi okolje v katerem človek biva ali dela.

 

Izvajamo temeljne in aplikativne raziskave, kjer združujemo znanja o tekstilnih materialih in tehnologijah predelave v razvoj funkcionalnih izdelkov. Sodelujemo pri razvoju novih materialov, ki bodo sposobni ogrevanja in ohlajanja ter uporabni v kombinaciji z drugimi tekstilnimi materiali.

Področje razvojnega dela je usmerjeno na področje:

  • pametnih oblačil in nosljive elektronike (interventna gasilska obleka FireCAT nagrajena s srebrnim priznanjem Gospodarske zbornice 2016 za inovacije)
  • interaktivnih IT orodij InKreate (Transfer the real 3D world to interactive creative endeavours in apparel industry)
  • bambus izdelkov za vsakdanjo uporabo (majice s sporočilom, pižame za udobno spanje)
  • funkcionalnih materialov za ohlajanje za uporabo v terapevtske namene (bandaže), za povečanje udobja in zmanjšanje porabe energije (avtomobilski sedeži) ter za vgradnjo v izdelke za šport in rekreacijo
  • funkcionalnih materialov za ogrevanje (športna oblačila, motoristična oblačila) za povečanje udobja in zmanjšanje porabe energije (avtomobilski sedeži, preproge) - LEcMAT

 

       

Področje raziskovalnega delovanja je usmerjeno v projektno delo in iniciative:

  • COST Action – Pametna oblačila
  • proučevanje učinkovitosti tekstilij z antimikrobnim delovanjem, ki se uporabljajo v medicinskem okolju (v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvene vede Univerze v Mariboru)
  • proučevanje toplotnih lastnosti tekstilij (toplotni manikin »X-termoman«) in termoregulacijskih odzivov ljudi (v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru)

TITERA, tehnično inovativne tehnologije, d.o.o.

Obrtna ulica 40, 9000 Murska Sobota

+ 386 31 307 728

info@titerad.com